Miért kék színű Szűz Mária ruhája?

2020.09.06

Egészen biztos, hogy sokunkban felmerült már ez a kérdés: miért ábrázolják a legtöbb művészeti alkotásban, akár képen, akár szobron Máriát kék ruhában? 


A választ első körben az Ószövetségben, azon belül a  Számok Könyvében találhatjuk meg. A kék szín (a magyarban bíborlilaként jelenik meg, az angol fordításban kék) magát Izrael népét jelképezte:

37 Azt mondta továbbá az Úr Mózesnek: 38»Szólj Izrael fiaihoz és mondd nekik, hogy csináljanak maguknak felsőruhájuk sarkaira bojtokat, azokra pedig tegyenek egy-egy kékszínű zsinórt. 39 (Számok, 15:37-39.)

Ennek értelmében a kék szín az Istennek engedelmeskedő személyeket jelzik. Mária szintén engedelmes volt Istennek, amikor Gabriel arkangyaltól tudomására jutott a Szentlélek ajándéka, vagyis Jézus. 

Az ortodox hagyományok szerint a kék szín a felsőbbrendűséget, titkot, valamint az Istentől valót. A kék egyben a tiszta ég színe is, ezért is ábrázolják Máriát kék ruhában. 

Leonardo da Vinci Angyali Üdvözlet (1472-1475) nevű festményén is kék ruhában jelenik meg Mária. 

Forrás: aleteia.org

Képek forrása: pxhere.com és unplash.com
Merj keresztény lenni! 


© 2020-2023 Újító Keresztény Blog - All Rights Reserved 
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el